Pmpaul » Specials » Impressionisme

De Franse impressionisten

De Franse impressionisten De schilders van het impressionisme streefden niet naar een realistische weergave van de werkelijkheid. Hun schilderijen met forse penseelstreken en hun heldere, pure kleuren lijken vaak onaf. De impressionisten wilden vooral een impressie weergeven. Hun schilderijen zijn een subjectieve weergave van de werkelijkheid. Cézanne schilderde talloze malen een subjectieve weergave van de Mont-Ventouw. Manet en Degas schilderden het mondaine Parijse uitgaansleven. Degas schilderde ook danseresjes en circusartiesten. Monet wordt vooral herinnerd als schilder van zijn prachtige tuin. Renoir was een meester in het portretteren van kinderen. De impressionisten hebben de schilderkunst blijvend verrijkt met prachtige schilderijen.

Deelnemers aan een tentoonstelling

Het werk van de imopressionisten werd vaak geweigerd door de Salon, de officiële jaarlijkse schilderijententoonstelling in Parijs. Daarom besloten de impressionisten om zelf een tentoonstelling te organiseren. De deelnemers aan die tussen 1874 en 1886 gehouden tentoonstellingen werden tot de impressionisten gerekend. Tot de deelnemers behoorden Manet, Pissaro, Degas, Renoir, Sisley, Cézanne en Manet.

De benaming impressionisten

Het schilderij Impression, Soleil levant van Claude Monet was te zien op de eerste tentoonstelling van de impressionisten in 1874. Hoofdmotief van dit schilderij is de opkomende zon en de nog mistige atmosfeer in de vroege ochtend. De afgebeelde bootjes zijn bijzaak. Dat was voor een criticus reden om de deelnemers aan de tentoonstelling schamper impressionisten te noemen. De impressionisten namen die benaming graag over.

De werkwijze van de impressionisten

Impressionisten schilderden vaak buiten (en plein air). Hun schilderwijze was niet glad en academisch. Ze schilderden met forse, schetsmatige penseeltoetsen en ze gebruikten vaak heldere, pure kleuren. Ze schilderden een momentgebonden, subjectieve weergave van de werkelijkheid. Door de rode gloed van de morgenstond of het door de bladeren vallende zonlicht te schilderen, gaven ze hun eigen ervaring van de werkelijkheid, een subjectieve impressie van het moment.
Schilders 19e eeuw: impressionist Paul Cézanne

Schilders 19e eeuw: impressionist Paul Cézanne

Paul Cézanne schilderde landschappen, stillevens en portretten. Zijn landschappen tonen de schoonheid van het zuiden van Frankrijk. De uit een bankiersfamilie afkomstige Cézanne had moeite om te ontsn…
Schilders 19e eeuw: Impressionist Edgar Degas

Schilders 19e eeuw: Impressionist Edgar Degas

De schilder Edgar Degas was de zoon van rijke bankier. Hij had wel contacten met de impressionisten, maar hij was in hun gezelschap wel een buitenbeentje. Zo haatte hij het door veel impressionisten g…
Schilders 19e eeuw: Edouard Manet - Le déjeuner sur l'herbe

Schilders 19e eeuw: Edouard Manet - Le déjeuner sur l'herbe

De impressionist Manet wilde graag geaccepteerd worden door de officiële kunstwereld. Zijn schilderij Le déjeuner sur l'herbe werd in 1863 echter geweigerd door de officiële Salon. Het publiek reageer…
Schilders 19e eeuw: Impressionist Claude Monet

Schilders 19e eeuw: Impressionist Claude Monet

Het schilderij Impressions, soleil levant van Claude Monet is verantwoordelijk voor het ontstaan van de term impressionisten. De impressionist Claude Monet was vooral geïnteresseerd in het zonlicht. H…
Schilders 19e eeuw: de impressionist Pierre-Auguste Renoir

Schilders 19e eeuw: de impressionist Pierre-Auguste Renoir

Pierre-Auguste Renoir en Monet worden gezien als de eerste impressionisten. Renoir schilderde vooral het vrolijke Parijse leven. Hij bracht de andere impressionisten het joie de vivre bij. Renoir was…
Gepubliceerd door Pmpaul op 26-07-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Claude Monet, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Visser, I (2003) Kunst Overlevering, verandering en vernieuwing OU, Heerlen essaydeel ISBN 90-358-1706-0