Romeinse architectuur en propaganda
Rome heeft een belangrijk deel van zijn culturele erfgoed te danken aan het Romeinse Keizerrijk. Indrukwekkende gebouwen, als het Pantheon en het Colosseum, hadden een publieke functie. Gedenktekens als ruiterstandbeelden en triomfbogen moesten het volk duidelijk maken dat het gezag van de keizers vanzelfsprekend en grootmoedig was. Een aantal grote gebouwen en gedenktekens zijn bewaard gebleven, als indrukwekkende getuigen van de glorieuze tijd van het Romeinse Keizerrijk.
Rome, stad met duidelijke sporen van een Romeins verleden
Van keizer Augustus is de uitspraak dat hij van een stad in stenen een stad in marmer had gemaakt. De Romeinse keizers waren zich ervan bewust dat verfraaiing van de stad bijdroeg aan hun populariteit. Een aantal indrukwekkende gebouwen getuigen van de macht van de Romeinse keizers. Het Pantheon en het Colosseum waren voor het publiek toegankelijk. Het indrukwekkende mausoleum dat keizer Hadrianus voor hem en zijn opvolgers liet bouwen was bedoeld als teken voor het lange en vanzelfsprekende voortbestaan van het Romeinse keizerrijk.
Keizerlijke propaganda
De Romeinse keizers wilden aan het volk tonen dat hun macht vanzelfsprekend en grootmoedig was. Ze maakten gebruik van diverse propagandamiddelen: ruiterstandbeelden, triomfbogen en zuilen. De ruiterstandbeelden van de keizer, waarvan er nog maar een bewaard is gebleven, toonden het volk een keizer die natuurlijk gezag en grootmoedigheid uitstraalde. De in de binnenzijde van triomfbogen aangebrachte reliëfs herinnerden aan de de triomftocht van een keizerlijke legeraanvoerder, hem aangeboden omdat hij een belangrijke overwinning had behaald. Op een gedenkzuil was, als in een stripverhaal, op een meterslange 'rol' in reliëf een uitgebreid verslag van de door een keizerlijke legeraanvoerder gewonnen veldslag aangebracht.
Keizerlijke oorsprong
Pleinen en fonteinen in Rome hebben soms een keizerlijke oorsprong. Een plein dat de langgerekte vorm heeft van een atletiekbaan was in de Romeinse tijd wellicht een stadion voor atletiekwedstrijden. Op de plaats van een fontein was in de Romeinse tijd wellicht een aquaduct aangelegd.